Studenten denken mee over inzet OV-pas voor Wmo-klanten

  • 26 jun
  • Community Manager
  • 99

Dit artikel was gepubliceerd in de Nieuwsbrief City Deal Kennis Maken Breda JUNI - 2020


De gemeente Breda zou in het voorjaar starten met de pilot ‘Breda voor elkaar Pas’. Een pas voor 365 Wmo-klanten waarmee zij een jaar lang gratis gebruik konden maken van het openbaar vervoer. Naast de deeltaxi zouden mensen nu ook zelfstandig kunnen reizen met het OV (bus) in de regio. Doel was de bewegingsvrijheid en de zelfredzaamheid van Wmo-klanten te vergroten. Aan studenten uit het Urban Living Lab Breda is gevraagd onderzoek te doen naar de wijze waarop de pas geïntroduceerd en het gebruik gestimuleerd kon worden.

Twee groepen, elk bestaande uit 5 studenten commerciële economie, hebben zich in het kader van de City Deal Kennis Maken binnen het ULL gebogen over twee verschillende vraagstukken. De eerste groep deed onderzoek naar de beweegredenen van mensen om de OV-pas te gaan gebruiken. De tweede groep deed onderzoek naar mogelijke bezoeken waar klanten de OV-pas nog meer voor zouden kunnen gebruiken, behalve de ziekenhuisbezoeken waarvoor de deeltaxi nu vaak gebruikt wordt.

Studenten op de proef gesteld
De studenten moesten echt even uit hun comfortzone stappen. Want als student commerciële economie ben je meestal bezig met het verkopen van producten. Nadenken over een sociaal maatschappelijk vraagstuk is andere koek. “Even geen producten verkopen en geld verdienen! Maar nadenken over hoe je goed kunt inspelen op de behoeften van de doelgroep van de Wmo-deeltaxi. Mooi om studenten te laten inzien dat hun marketing en sales ervaring ook relevant is voor maatschappelijke vraagstukken”, zo zegt @sannemetsemakers, docent commerciële economie bij Avans (Academie voor Marketing en Business Management).

En bij die ene uitdaging bleef het niet. Door het coronavirus kwamen de studenten voor nieuwe uitdagingen te staan. Onderzoek doen en enquêtes houden werd ineens knap lastig. De bijeenkomsten met Wmo-klanten werden afgelast. En interviews houden bij ouderen in het verzorgingstehuis werd onmogelijk gemaakt door de sluiting van deze huizen. Toch hebben de studenten met behulp van familie, vrienden, opa’s en oma’s en sociale media hun onderzoeken kunnen doen.

Al met al was het een leerzaam proces voor iedereen. En de gemeente beschikt nu over een aantal uitgangspunten voor een brochure die ook na de coronacrisis nog getest kan worden.

Wil je een reactie geven? Meld je dan eerst aan